Translate

vrijdag 18 november 2016

Je komt verder met vragen dan met antwoorden



I respect faith, but doubt is what gets you an education.—Wilson Mizner

Ik wil U vragen. Dit citaat deed me eraan denken, dat twijfelen, niet weten en vragen je veel verder brengen dan al die kennis en dat precies weten hoe het zit. En ik denk dat fundamentalisten daar ook bij horen. Die zitten teveel op de toer precies te weten hoe het alles zit en een ander om de oren slaan daarmee, met een boek, hoe droevig kun je het krijgen.
Zou U in willen gaan op dit citaat?

Mijn zoon, dat doe ik graag.
Dit citaat zegt, dat twijfel meer bijdraagt aan de opvoeding dan geloof.
En in zekere zin is dit waar.
Moeten dan alle mooie religieuze boeken en alle internetsites en ook deze blogs bij het vuilnis gezet worden? Laten we dat maar niet doen. Want dit alles kan helpen als iemand twijfel  heeft of antwoorden zoekt.

Maar…….het zou heel fijn zijn, dat als iemand dan ergens een antwoord heeft gevonden, heel, heel, heel goed beseft, dat dat echt alleen maar zijn antwoord is in zijn leven. En verder helemaal niets waard is voor een ander. Want een ander heeft misschien andere antwoorden nodig, en stelt misschien andere vragen.
                       

Dus de sleutel van dit gezegde is: wees open, stel vragen, twijfel, en als je een voor jou inspirerend antwoord hebt gevonden, is dat echt alleen maar jouw waarheid, en alleen maar interessant voor jou. En ook, dat jouw antwoord alleen interessant  is voor een ander, als hij dezelfde vragen heeft en erg neigt dezelfde antwoorden interessant te vinden. Meer niet, meer niet. Je kunt een ander niet dwingen tot dezelfde vragen en zeker niet tot dezelfde antwoorden. Dat is het toppunt van spirituele primitiviteit, dus eigenlijk spiritueel apengedrag.
Wilson Mizner is met dit gezegde daarom zeer gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 359