Translate

zaterdag 29 juni 2019

Een Hindoestaanse tempel in Den Haag (2)


U zou ingaan op mijn blog van vorige week, waarin ik vertel hoe ontroerd ik ben door de sfeer, de openheid en de geestelijke energie, die ik heb ervaren tijdens mijn bezoek aan deze tempel.
 
Dat doe Ik.
Dit eeuwenoude Hindoestaanse geloof heb je goed aangevoeld. Zoveel jaren devotie en traditie en verfijnde rituelen en verscheidenheid aan godsbeelden en verhalen over geweldige helden die verkeerden met de goden dragen precies bij aan wat jij voelde. Een sterke impact op jouw gevoel van devotie die gepaard gaat met een grote geestelijke energie. Men komt binnen en wordt gelijk geraakt. Men wordt opgenomen in de grote tempel, die in de geestelijke wereld is opgebouwd, die haar invloed doet gelden aan elke bezoeker. En die ook in de verre omgeving doorwerkt met de verspreiding van geestelijke energie. Ook de Hindoestaanse tempels zijn transformatorhuisjes van geestelijke energie en een weldaad voor de omgeving.

Vanuit het principe van monotheïsme en bestrijding van bijgeloof en vanuit het perspectief van de menselijke ratio scoren de Islam, het Jodendom en het Protestantisme heel goed op aarde. Één God, grote eenvoud en soberheid.
Aan de andere kant vanuit het principe van veelkleurigheid en creativiteit en ondersteuning van het menselijke hart en het menselijke gevoelsleven scoren het Shintoïsme, het Katholicisme en het Hindoeïsme het beste.
En wie zal zeggen welke van de inmiddels zeven miljard mensen op aarde wat moet geloven? God/Allah/Braham/Jahweh doet dat niet. Wel vaker doen Diens dienaren op aarde dat, te vaak dus.

De heerlijke veelkleurigheid van het Hindoeïsme wordt het mooist gesymboliseerd door het feest van de Holi-Phagwa waar de lente, de overwinning van het goede op het kwade én het nieuwe jaar worden gevierd. En niet-Hindoes zijn op dit feest van harte welkom. Ieder medemens. En heb jij in deze tempel niet ervaren dat jij en jouw familielid als niet-Hindoes zeer welkom waren om de bindi (stip op het voorhoofd) te ontvangen?

Dat brengt Mij op een ander aspect dat Ik graag wil benadrukken in deze blog. De openheid voor andere godsdiensten, andere goden, andere geloofsvormen. De Hindoes waren verrukt om de Christenen en hun Christus welkom te heten. Zij waren onder de indruk van de figuur van Christus, Zijn geestelijk voorbeeld en de rituelen en de gebruiken van bij voorbeeld de Katholieken zoals de communie en een kerk vol heiligenbeelden. Het droeg alleen maar bij aan de veelkleurigheid van hun geloof. Dit is een prachtig kenmerk van de Hindoes, zij wilden wel Christus verwelkomen, maar de Christenen wilden echter dat ze Ganesh en Durga etc afschaften. In tegenstelling tot de Christenen vertoont het Hindoestaanse geloof hier een mooie, rijke, wijze en eeuwenoude openheid, die bezongen wordt in de geestelijke wereld!

Tenslotte nog dit, Mijn zoon. We doen groot onrecht aan het Hindoestaanse geloof om slechts twee blogs te wijden aan hun rituelen, hun goden, hun wijsheid en hun tradities. Maar we kunnen niet anders. We hebben zoveel andere onderwerpen te gaan. En je zal immers ook nog bij voorbeeld een synagoge en een moskee gaan bezoeken?
De Hindoes zijn gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 457