Translate

zondag 22 januari 2012

Wees meester van jouw innerlijk (Patanjali)


Patanjali “The only worthwhile accomplishments are not those we achieve outwardly, but the victories we win over ourselves.” 

De enige echte overwinning van een mens is die wanneer hij zichzelf overwint. Patanjali heeft dit een paar duizend jaar geleden reeds aan de mensheid verkondigd en het is in de vorige eeuw in het westen herhaald door Paramahansa Yogananda, de grote oosterse yogi die het westen heeft verrijkt met in het oosten verworven kennis en inzichten.

De mens is een wonderbaarlijk wezen, vol dromen en inzichten en talenten. Met name welgestelde landen in de wereld zijn meesters geworden van de materie, van de techniek, van de wetenschap, van de menselijk kennis, van democratische ontwikkelingen.
Daar is niets op af te dingen. Door de successen van de mensen op het praktische, maatschappelijke en economische vlak is de mens tot voor kort gaan denken, dat de wereld maakbaar was.
De nog bestaande armoe in de wereld, onrust in een aantal landen, de milieucrisis en de economische crisis laten de mensheid zien, dat nog een lange weg te gaan is. De mensheid zou daarbij geholpen kunnen worden door deze oude wijsheid van Patanjali.

"The only worthwhile accomplishments are not those we achieve outwardly, but the victories we win over ourselves"

Het is een geestelijke wet, dat de uiterlijk wereld min of meer correspondeert met de innerlijke wereld.
God zegt jullie eenvoudig dit: wanneer jullie de onrust en chaos en verwarring en beperkingen in jullie innerlijk zouden aanpakken, zou de uiterlijke wereld daar zeker op reageren. Nooit direct want de relatie tussen de geestelijke wereld en de materiële wereld, tussen het innerlijk en het uiterlijk, tussen geest en lichaam is complex en van vele factoren afhankelijk.

Overwinning van het innerlijk? Wat is dat?
Kijken jullie om je heen : jullie mensen zijn meestal goed gekleed, goed gevoed, goed opgeleid, goed behuisd en goed geïnformeerd.
Maar wat zijn jullie allen aan het worstelen met jullie gehechtheden en verslavingen.
  • Senioren die teveel drinken
  • Kinderen die te dik zijn
  • Rokers die niet kunnen stoppen
  • Tv-kijkers die na 6 uur per dag passief kijken, volgestopt met reclames en matige programma’s, moe naar bed gaan
  • Ouders van kinderen met twee banen, twee auto’s, twee vakanties per jaar, die zoals jullie dat zo mooi noemen “zichzelf voorbij lopen”
  • Volle winkelcentra en lege kerken 
  • Economische groei als basis voor de samenleving
  • Het milieu als kind van de rekening.
Deze rijke en verzadigde en met luxe dichtgeslibde uiterlijke wereld, die jullie hart heeft veroverd, ten koste van de innerlijk mens, heeft natuurlijk zijn langste tijd gehad. Wij, in de geest, zien al het gloren van een nieuwe dageraad, maar jullie mensen moeten nog door de nacht heen zien te komen.

Ons advies is, bezie jullie innerlijk en zie het uiterlijk af aan de wanhoop van kwetsbaren, de onrust van ouderen, de machteloosheid van de jeugd. De gehechtheden, de verslavingen en de daarmee verbonden wanhoop, beheersen jullie meer dan jullie willen toegeven.
Schep voor jezelf van binnen rust en stilte en ruimte en wijsheid.

Ik zeg jullie ”hoeveel hoop en toekomst en geluk" ligt besloten in deze oude wijsheid van Patanjali, actueler en noodzakelijker dan ooit.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 45