Translate

dinsdag 30 april 2013

Koning bij de gratie van het volk (5, Toekomst)


Zou U iets willen zeggen over de kroning van de nieuwe Koning in Nederland vandaag?

In veel landen vroeger ging het gevoelen van het volk naar God, Koning en Vaderland.

Drie machtige symbolen, die de gewone mens steunden in het dagelijkse, vaak moeilijke leven. Hoe moeilijk het leven ook was: men kon zich optrekken aan het geloof in God, aan de pracht en praal van de koning en aan de vlag en het volkslied van het vaderland.
Bij de meeste mensen in de wereld zijn nu andere symbolen belangrijk: TV-beroemdheden, een filmster, een sportheld. Gewone mensen met een speciaal talent, zoals zingen of goede spieren. Meer niet.
Niet meer zo vaak God, niet meer zo vaak het vaderland, en nog zelden een koning. Autoriteit en idealen hebben plaatsgemaakt voor prestatie of uiterlijk.

Maar niet in het eigenzinnige Nederland: men bereist de wereld en men heeft goed onderwijs genoten. Men heeft God en vaderland in de kast gezet, tenminste men wil er niet meer voor sterven, maar men koestert nog steeds de koning. Het moderne Nederland kan zich zulke ouderwetse instituten permitteren als klompen, tulpen en een koning. Net als een kitsch vaas in een design interieur. Het is dus een nostalgische factor: mooie jurken, diamanten, prinsesjes, een emotioneel symbool, een bindende factor, een functie die samenbrengt. De Nederlanders willen nu in deze moderne tijd een koning, dus die krijgen ze. En dat is goed. Want wat de mens wil, daar ligt zijn hart, en waar zijn hart naar uitgaat, ligt zijn weg. En dus altijd Onze zegen.

Dus Willem-Alexander wordt de nieuwe koning, maar niet omdat God het wil, alleen omdat de Nederlanders dat willen.

(Zie Trouw 30-4-2013 Piet Leupen: ‘Ook Willem-Alexander zal in theorie koning zijn bij de gratie Gods, maar in onze werkelijkheid is hij koning bij de gratie van het volk”.)

Een nieuwe tijd is langzamerhand aan het aanbreken en de eerste tekenen worden al waargenomen.
Vele oude patronen en gewoonten zullen verdwijnen. Daar hoort koningschap dus ook bij. Het is een instituut uit het verleden, niet meer geschikt voor de nieuwe mensheid. En de prinsjes en prinsesjes zullen zo bevrijd zijn van een te grote last voor onvolwassen schoudertjes.
In de nieuwe tijd zullen jullie dit niet meer willen en dan verdwijnt het koningschap zoals alle achterhaalde instituten als communisme, kapitalisme, milieuvervuiling, slavernij en oorlog.

Intussen zal in de moeilijke tijden die aangebroken zijn het koningschap in Nederland wel een steun zijn. In veel landen is de koning een conservatieve onderdrukkende factor, maar in Nederland, het land van melk en honing, zal men zich in de aanstaande moeilijkheden optrekken aan de rust en warmte van dit Koningspaar.
De Nederlanders en hun koningspaar zijn gezegend.

Wees jullie allen gezegend
 
Nr. 162