Translate

zaterdag 24 december 2016

De onschuld, de aardse invulling van kuisheid (1)


Mijn God, ik ben zo speciaal met Kerst aan het lezen in een boek van Maria Valtorta* en lees nu over de geboorte van Maria bij de oude Anna en Joachim. Volgens de katholieke traditie worden zij op latere leeftijd nog gezegend met de geboorte van een kind, Maria. En als ik de passages lees voorafgaand aan de zwangerschap van Anna, de geboorte van Maria en haar opgroeien de eerste jaren voordat ze aan de tempel wordt aangeboden voor een verdere opvoeding in de tempel, zonder haar ouders, valt me het volgende zo op:

De kuisheid is in dit hele verhaal een sleutelbegrip en als ik nu om me heen kijk in de wereld lijkt het dat deze deugd verdwenen is. Behalve in het gedrag van Katholieke nonnen en moslimvrouwen met hoofddoek, die hun vrouwelijkheid lijken te bedekken voor de buitenwereld.
Bestaat de kuisheid eigenlijk nog? Of is het een ouderwets en achterhaald begrip?
Zou U hier iets over willen zeggen?

Mijn zoon, vind je dit geen mooi Kerstonderwerp?
Je hebt me gevraagd om een onderwerp gedurende deze  Kerstdagen om tenminste stil te staan bij wezenlijke geestelijke waarden als tegenhanger voor de waan van de dag met cadeaus en diners. En bij dit onderwerp heb Ik je gebracht.

Op aarde is ook veel onschuld en ook al heeft kuisheid vooral de betekenis gekregen van seksuele onthouding en maagdelijkheid, zullen We ingaan op de betekenis van onschuld. We tillen het dus op een wat hoger niveau dan het begrip van de mensen.
In de geestelijke wereld heeft kuisheid de betekenis van ongereptheid, daar zal ik in het volgende blog op in gaan.
De aardse kuisheid dus.

Het lijkt inderdaad of alleen nog katholieke nonnen, kaalgeschoren Boeddhistische monniken, naakte Indiase sadhoes en moslimvrouwen met hoofddoek iets doen aan kuisheid. Maar zij zijn niet de enigen.
Onder alle bevolkingsgroepen, rassen, in alle godsdiensten, alle leeftijden en geslachten bevinden zich kuise onschuldigen, die zich naar woord en daad onthouden van seksualiteit. En er is ook een zeer grote groep, die weliswaar door omstandigheden seks heeft, maar van binnen telkens opnieuw terugkeert naar de onschuldige staat.

Dus, mijn zoon, kijk niet te oppervlakkig naar de samenleving. Zelfs in het Westen, waar materialisme en commercie doen voorkomen, dat zelfs mannen zich erotisch mogen gedragen, is de kuisheid een levende en gekoesterde en krachtige deugd.
De aardse kuisheid staat voor een innerlijke houding van zuiverheid en onschuld, die als je goed kijkt overal aanwezig is.
Kijk om je heen en zie overal de onschuld, in duizend  vormen.

Ik noem je er een paar om jullie ogen te openen:

  • Katholieke nonnen, kaalgeschoren Boeddhistische monniken, naakte Indiase sadhoes, en moslimvrouwen met hoofddoek dus, niet als groep maar onder hen bevinden zich waarachtige kuisen
  • Een moeder  van kinderen, die door ouderdom of het overlijden van haar man “bevrijd” is van de seksualiteit en haar onschuld langzamerhand terug herovert en weer de oude staat verwerft van innerlijke maagd
  • Een oversekste man die door een combinatie van ervaringen, een veranderde levenshouding en nieuwe inzichten besluit tot een bewust celibatair leven van onthouding uit overtuiging
  • En dan is daar ook nog voor veel mensen een  kuis moment, zoals iemand die stopt met roken, of een serieus dieet gaat volgen, of iemand die een nieuw leven begint en het ouderlijk huis  verlaat of gaat wonen in een andere stad of in een ander land
  • Of jij bij voorbeeld soms, als je hebt gedoucht, alleen maar lichamelijk schoon bent, maar je dan ook geestelijk herboren voelt, alsof je gedoopt bent. Ook dat is kuisheid.
Maken jullie daarom kuisheid niet te exclusief en te groot en te onbereikbaar, zoals ook met God gedaan wordt, maar haal het dichtbij in jullie leven, koester de momenten en verheug jullie op het volgende moment van kuisheid. Want zelfs de meest zinnelijke hoer kan kuise ogenblikken beleven.
En kijk om jullie heen en zie de kuisheid levend en vol kracht zelfs in de materialistische en zinnelijke samenlevingen van deze tijd.

Wees jullie allen gezegend

*Zie Maria Valtorta, Het Epos van de God-Mens

Nr. 364