Translate

zondag 18 juni 2017

Leed uit het verleden kan de toekomst bepalen (Alice Miller, 3)


'Hoe meer we het verleden idealiseren en weigeren om onze kindertijd te erkennen, des te meer dragen we dat verleden onbewust over naar de volgende generatie.*'

Zou  U hier iets over willen zeggen?

Het kind in de mens is levensgroot aanwezig en bepaalt veel van het handelen, zeker het onbewuste handelen. En in grote beslissingen, in extreme moeilijkheden en op belangrijke momenten bepaalt het kind in de mens meer dan de verstandige mens beseft.
En dit kind in de mens is zoals Alice Miller heeft beschreven eigenlijk altijd geschonden, onrechtvaardig behandeld, teleurgesteld in de volwassenen of gekrenkt door een ouder.

En dit mishandelde kind bepaalt dus ook de beslissingen van de mens, dus meer dan die mens beseft. Zo komen sommigen volwassenen nooit aan een partner, belanden in een leven van verslavingen of depressie,  juist door dit verborgen lijdende kind in hen. En pas als de mens dit lijdende kind erkent en meeleeft met dit kind, kan men verder. En wat de meeste mensen doen is hun kinderleed bedekken met een zeer grote mantel der liefde. En zo blijven ze hun hele leven een grotere last dragen, met meer invloed op hun leven, dan nodig  is.

En God pleit er niet voor dat iedereen in therapie gaat.  Een goede therapie kan de mens bij zijn eigen mishandelde kind brengen. Maar ook een mooie ontmoeting, een duidelijke droom, een openhartig mens op het levenspad, een inzicht, een intensief gebedsleven of een diepe band met God kunnen hierbij helpen. De mens kan zo liefde op gaan brengen voor dat kleine verborgen kind in zichzelf. En veel kan dan worden opgelost en genezen.
Alice Miller zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend   

*Eigen vertaling  uit Alice Miller, For Your Own Good: Hidden Cruelty in Child-Rearing and the Roots of Violence

Nr. 390