Translate

zaterdag 22 maart 2014

Materie volgt de geest

 


Ik zou U iets willen vragen.

Ik las in de krant, dat als mensen heel lang bij elkaar zijn, hun hartslagritmes zich aan elkaar passen. En ik herinner me, dat onderzoek had uitgewezen, dat nonnen in een klooster dikwijls in dezelfde tijd gaan menstrueren. En ik ken oudere echtparen, die echt op elkaar gaan lijken, ook in hun kleding, maar dat is niet zo vreemd. Ik bedoel gewoon de vorm van hun hoofd, hoe hun haar zit, hun oogopslag, hun hele voorkomen. Ik denk dan altijd: het zijn net broer en zus.

Zou U daar op in willen gaan?

Daar ga Ik graag op in.
Het is het levende bewijs , dat de materie de geest volgt.
En wat is dan de materie? Dat is in dit verhaal het fysieke lichaam van de mens.
En wat is de geest? Dat is in dit verhaal het geestelijk lichaam.
Want soms is het handig om het onderwerp eenvoudig te houden, zeker als het gaat over de complexe werkelijkheid van de fysieke kosmos in relatie tot de macht van God.

Wat volgt wie in deze voorbeelden?
Nonnen in een klooster gaan dezelfde tijd menstrueren.
Mensen die lang bij elkaar zijn krijgen hetzelfde hartritme, gaan uiterlijk op elkaar lijken.

In eerder blogs heb Ik het fysieke, emotionele, mentale en spirituele lichaam van de mens genoemd. Ik heb ook beschreven, dat het geestelijk lichaam, gevormd wordt vanaf de conceptie in een nauwe samenwerking tussen de Mijn God en de ziel van een mens.

Het geestelijk lichaam is de verklaring voor jouw vraag.
Weliswaar heeft ieder mens een eigen geestelijk lichaam, dat zelfstandig en individueel na de fysieke dood verdergaat op de geestelijke levensweg.
Maar het geestelijk lichaam is ook een open en gestalt-achtige werkelijkheid, die kan leren,  veranderen, transformeren. En naarmate ze sterker wordt in het leven gaat ze een eigen zelfstandige invloed uitoefenen op de aardse persoonlijkheid. En die invloed kan heel groot worden, kan de aards persoonlijkheid beïnvloeden, stimuleren, bijsturen en zelfs diens fysieke hoedanigheid veranderen. En het lichaam zelf is geen constante factor, maar een permanent wordingsproces, wordt in de loop van het leven telkens opnieuw gevormd, bestaat uit een combinatie van miljarden oude en nieuwe cellen. Het lichaam verandert ook, en grote bronnen van verandering zijn het fysieke verouderingsproces maar ook de invloed van het geestelijk lichaam.

Zo gaat een vraatzuchtig iemand de geest van de vraatzucht uitstralen, een wijs iemand de rust van het innerlijk, een sexverslaafde de geest van de begeerte, een liefdeloze orthodoxe voorganger de geest van de verstarring, en een heilige de geest van God. Kijk maar om je heen  hoe mensen oud worden. Hoe ze geleefd hebben kan zich gaan aftekenen in hun voorkomen. Kan, hoeft niet, maar dat zal onderwerp zijn voor een andere blog.

Maar in het geval van de nonnen, in het geval van een echtpaar, of twee mensen, die lang met elkaar optrekken in het leven, of in het geval van een mens met zijn trouwe huisdier gebeurt er iets speciaals met het geestelijke lichaam.
In zo’n intense menselijke samenlevingsvorm gaan de geestelijk lichamen meer samenwerken, meer een eenheid vormen, op elkaar lijken in aandacht, interesse, uitstraling. En het geestelijk lichaam van de individuele personen reageert hier automatisch op, gaat ernaar leven, zich ernaar richten.
En zo gaan mensen op elkaar lijken, soms heel fysiek, met dezelfde hartslag, dezelfde blik, dezelfde menstruatiecyclus, hetzelfde voorkomen, omdat men in de geest meer één is.

“Materie volgt de geest”

In veel gevallen volgt de materie de geest.
En dan is de vraag aan jullie: op wie willen jullie je liever richten in het leven, want op den duur kan dat zichtbaar worden in jouw gelaat: op God, op de liefde, op de schoonheid van de natuur of op de aap van God, op verslavingen, op lelijkheid?
Kies zelf, want de vrije wil is Ons heilig.
Maar weet, dat een goede lezer van het menselijk gelaat meer van jullie gezicht af kan lezen dan jullie zelf vermoeden.
En Wij in de geestelijke wereld zien natuurlijk sowieso alles.

Wees jullie allen gezegend