Translate

zaterdag 9 juli 2016

Tijdens het sterfproces kan God heel dichtbij komen (Sterven, 1)



Ik las de volgende tekst van een journalist die een hospice bezocht: ”In de laatste The New Yorker staat een lange reportage over een verpleegkundige die stervenden begeleidt, in hun eigen woonomgeving. Ik lees dat er verpleegkundigen zijn die geloven dat werken met stervenden je op aarde het dichtst bij Gods aanwezigheid  brengt. Je hoeft niet religieus te zijn om die gewijdheid te voelen die om deze stilvallende lichamen hangt en om – na de volbrenging – de verlossing te zien op die gezichten”. *

Zou U hier iets over willen zeggen?

We moeten niet romantisch doen over het sterven. De evolutie van de mens is nog niet zo gevorderd dat mensen bewust zonder enige vorm  van lijden aan het eind van hun leven hun lichaam verlaten. Dat gaat wel ooit komen.
Er is veel gruwelijk lijden waar de stervenden en hun omstanders erg weet van hebben. Maar…..dit gezegd hebbend ga Ik graag in op het stervensproces en de nabijheid van God.
Idealiter heeft de stervende veelal zijn gehechtheid met de materie losgelaten, heeft afscheid genomen van zijn dierbaren. En is niet meer bezig met de grootste passie van het ego, namelijk de buitenwereld en wat er in zit voor hemzelf.

De stervende is stil geworden, heeft de hoop verloren, vindt prestatie en wat de ander van hem denkt niet meer interessant. De stervende heeft geen pretentie meer en is zijn trots kwijtgeraakt - het allerbelangrijkst ingrediënt voor de aanwezigheid van God-. Sterven is een ontluisterend proces van kwetsbaarheid, wildvreemden je de billen laten wassen en niets meer kunnen, niets meer presteren, niets meer om trots op te zijn, alleen het innerlijk is over gebleven.
Nederigheid, deemoed, bescheidenheid en kwetsbaarheid hebben hun intrede gedaan.
En dan komt God graag.
Dan krijgt God een kans.

Dan kan de ziel en haar grootsheid invloed doen gelden op de aardse persoonlijkheid.
Dan doen gewijdheid en heiligheid zich gelden.
Dan is de verlossing manifest.
Dan neemt God Diens plaats in.
Dan worden omstanders stil en deemoedig.
Dan komt een geur van heiligheid om de hoek kijken.
Dan komt de stervende in de sfeer van God.
Alle stervenden op aarde zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 340
 
*Wim Boevink, Trouw 9-7-2016