Translate

zondag 14 mei 2017

Hoe kom ik dichter bij U ? (Aap van God, 4)


Het oude verhaal van godsdiensten dat je moet kiezen tussen goed en kwaad, tussen de smalle weg en de brede weg, tussen God en de duivel, is niet de oplossing. Dat vind Ik nu niet de goede insteek.

Alles is goed wat een mens doet, omdat hij het wil, omdat hij er voor kiest, omdat het hem overkomt, omdat hij niet anders kan. En de gevolgen van zijn daden worden vanzelf voelbaar, soms vrij snel zichtbaar. Dus of het goed was of niet, kwalijk voor zijn innerlijk of niet, of hij een ander mens dupeert of niet, alles wordt vroeg of laat duidelijk.

Dus het advies is niet dat de mens moet kiezen tussen goed en kwaad of tussen God en de duivel, want dat zijn de traditionele adviezen van godsdiensten. Een beetje ouderwets zelfs. In deze tijd van vrijheid en onderwijs en gezond individualisme stimuleert de geestelijke wereld met een derde weg. Het advies van God is dat de mens moet doen wat zijn hart hem ingeeft, waar hij naar trekt, wat hij aantrekkelijk  vindt, wat hem fascineert, want daar ligt zijn weg, daar gaat zijn leven zich voltrekken, daar wordt zijn lot zichtbaar, daar gaat hij zijn fouten maken, daar gaat hij ervaring opdoen, daar ontstaan zijn grote levensinzichten, nergens anders. Teveel mensen hebben zich in het verleden laten inpakken door normen en waarden vanuit de heersende moraal, en daarmee is veel verdriet geschapen, veel talent onderdrukt en veel levenservaring ontnomen.

De derde weg is die van het hart, zelfs als het hart naar verkeerde richtingen en verkeerde neigingen trekt. Alles wordt uiteindelijk vanzelf duidelijk want alles geschiedt volledig in een systeem waar Gods wetten heersen. Hoe kan het dus op de lange duur misgaan? Want in het kwade handelen zitten de gevolgen besloten die leiden tot inzicht en verandering en uiteindelijk tot de juiste keuzes. Het kwaad is er niet omwille van het kwaad maar omwille van het goede.

Daarom kiest men tegenwoordig niet meer  tussen goed en kwaad maar naar het eigen individuele hart. En dat is goed, want zo komt men veel sneller bij God dan door gedwongen en geforceerde goedheid. 

Wees jullie allen gezegend

Nr. 385