Translate

dinsdag 30 mei 2017

Nobody is born evil (Alice Miller, 1)



Ik wilde U vragen.
Ik heb de laatste weken een paar keer verhalen gehoord over een ontspoord mens, die  vreselijke dingen had meegemaakt in zijn jeugd, groot verdriet en kwetsing door “slechte” ouders. En toen moest ik sterk denken Alice Miller*. Zou U hier op in willen gaan?

Laten We dit citaat van Alice Miller als uitgangspunt nemen.
Hoe kan een liefdevolle God het hier niet mee eens zijn?
Is het onderwerp van vele blogs niet geweest de compassie en de liefde en het begrip voor de mens, ook en juist voor diegene die vreselijke daden begaat?

Alice Miller stond in haar aardse leven heel dicht bij haar God, zodat ze diepgaand en waarheidslievend kon beschrijven  wat een kind meemaakt in zijn jeugd. Elk kind. Ik zeg met nadruk: elk kind. Ontgroeid aan de veilige baarmoeder gaat het kind een eigen leven leiden. En elk kind maakt zelfs bij de  beste ouders kwetsing en krenking mee.

Laat staan bij ouders die niet in staat zijn een kind op te  voeden. Eén van de grootste taboes van de mensheid is, dat de omgeving zich niet mag bemoeien met hoe slechte, onvolwassen en ongeschikte ouders hun kind opvoeden, alsof het kind hun eigendom is.
En de samenleving bemoeit zich er pas mee als het echt te laat is.

En zo ontstaan ontsporing, krenking, verdriet, wildgroei van eigenschappen,  verslavingen en kwaadaardig gedrag. Door ontspoorde opvoeding. En het kind betaalt de rekening. En toch kan niet alle gedrag herleid worden tot de opvoeding. Zijn er niet grootse mensen die het kwaad in hun jeugd hebben omgebogen tot goedheid? Maar dat zijn sterke mensen, en de meeste mensen zijn niet sterk genoeg.

Wee de kinderen, die eigendom zijn van onwetende en slechte ouders.
Wee de ouders, die hun kinderen zo bijna dwingen tot een ontspoord leven van verdriet en verslaving.
Wee de omgeving die het heeft laten gebeuren en aldus altijd de prijs betaalt. Zo is de cirkel rond. Want nooit is één schuldige aan te wijzen, zelfs niet bij de grootste misdaden.

Daarom is de compassie van God met ontspoorde mensen groter dan Diens liefde voor rechtschapen mensen. Want zij hebben vaak veel meegekregen in hun jeugd, wat ze alleen maar hoeven te delen.
Met liefde zij de ontspoorde mens gezegend.
Alice Miller zij  gezegend.

Wees jullie allen gezegend

*Alice Miller, Het drama van het begaafde kind, Gij zult niet merken,

Nr. 387