Translate

maandag 10 juli 2017

Het obstakel is de weg (Zen gezegde)



Zou U hier iets over willen zeggen.

Het is altijd waar.
De hindernis op de weg is dan de eigenlijke opdracht voor de mens. Hoe reageert hij, hoe pakt hij het aan, gedraagt hij zich als slachtoffer of maakt hij er wat van?

Maar soms is de hindernis een dwalende weg van ellende en moeilijkheden en raakt de mens verder van God af dan ooit. Natuurlijk nooit voor eeuwig, want elke omweg is uiteindelijk een weg naar God. Maar toch, wat kan de mens een droefenis over zichzelf en diens medemens afroepen. Wat kan de weg van de mens door de obstakels op zijn pad en zijn verdwalen in eindeloze verslavingen en zijwegen meewarigheid en zorgen afroepen bij zijn geestelijke begeleiders. Het gaat niet altijd goed, integendeel.

Dus jullie kunnen wat met dit gezegde.

Zeker, want dit gezegde roept jullie op om je niet te verliezen in het verre doel, want de wereld van het verlangen kent een immer wijkende horizon. En zo stellen jullie je  geluk uit. Dit gezegde roept jullie op om alert te zijn, roept jullie naar het heden, roept jullie op om ja te zeggen tegen alles.

Want zoveel is waar, dat veel  van jullie aandacht en energie en levensgeluk verloren gaat, omdat jullie je blind staren op het doel van de weg. En intussen verglijdt de tijd, intussen raken kostbare momenten in het heden verloren omdat jullie niet opletten.

Ja,  opletten is het goede woord. Want niet alleen het obstakel op de weg is een belangrijke zaak, ook een weg zonder obstakels is een belangrijke zaak.

De weg van de mens is alles wat hij heeft, echt alles. Want het bereiken van het doel is niet altijd wat het leek. En de weg, die is echt alles wat de mens heeft. Geniet ervan, zou Ik zeggen en zeg ja tegen de obstakels, daar word je heel zen van.

Wees jullie gezegend

Nr. 393