Translate

zaterdag 30 juni 2018

Aanvaarden van melancholie




Melancholie is een belangrijk onderdeel van mijn ziel. Het laat me voelen dat ik ook blij kan zijn en levendig. Door de melancholie kan ik blijheid waarderen (Evgeniy Levchenko)

Ik las dit citaat en was toen net erg bezig met hoe rustig en ontspannen het is om ja te zeggen tegen alles en niet meer te worstelen met wat goed is en wat niet. Zou U hier iets over willen zeggen?

En zo vergaart een mens wijsheid en leert hij omgaan met het leven en stopt hij met strijden en gaat hij het leven laten stromen. En zo leert hij om alles te accepteren wat op zijn pad komt en wordt hij van binnen stil en rustig en aldus kan hij de stem van zijn innerlijk veel beter horen. Evgeniy heeft veel leed gezien en geleerd om de melancholie, waar  zoveel mensen tegen strijden tot en met het gebruik van antidepressiva toe, gewoon te accepteren en te verwelkomen in zijn leven. Sterker nog, hij koestert de melancholie, ze mag er van hem zijn, en het herinnert hem eraan hoe vreugdevol en rijk het leven op een ander moment kan zijn.

Maar wanneer men in de melancholie verkeert, is er geen blijdschap. Dan kan men zien wat er mis is, wat er moeilijk is, wat er niet deugt aan de wereld en de mens. En zo helpt de melancholie ook de wijsheid. Want de wijsheid maakt dat men ziet hoe het leven is en en de wijsheid ziet het hele plaatje en houdt graag rekening met alle facetten van het leven. En de wijsheid zegt ook altijd volmondig ja tegen alles, zonder voorwaarden. En dan gaat de mens ook beter zien wat er niet deugt, en hoe het zou moeten zijn en wat er mogelijk is. En dan zal men de wereld gaan verbeteren.
Maar op het moment van de melancholie even niet.
Evgeniy is gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 427