Translate

zaterdag 22 september 2012

De schoonheid van het leven (3), de mens






De mens is de kroon op de schepping. Evolutionair gezien heeft de mens op deze aarde nog een lange weg te gaan, bezie de door de mens veroorzaakte oorlogen, vervuiling en misdaden.
Maar de mens is en blijft de kroon op Onze schepping.
Waarom, vraagt een cynicus?
Ik zal dit beantwoorden aan de hand van vijf aspecten.

  • Het fysiek van de mens: de mens is geëvolueerd via vis, kruipend reptiel, aapachtig zoogdier tot het beeld van de kosmische mens: recht op lopend, kijkend naar de sterren, fluweelzachte huid, werkzame handen. Wonder van evolutionaire schoonheid, schakel tussen beest en geest. Eerste fase van de ooit verwachte geestelijke mens. 
  • Het intellect van de mens: de menselijke geest kan denken, nadenken over zichzelf en het leven, terugzien en vooruitkijken, uit het hier en nu van de fysieke situatie stappen, dromen, bedenken en vervolgens scheppen en is in staat om gelukkig zijn.
  • De kunst van de mens: de mens maakt dingen, die tot voor zijn komst alleen voorbehouden waren aan God. Een spinnenweb, een nest, een met bladeren bekleed hol, maaksels van de dieren waren bescheiden voorboden. De David van Michelangelo, de dame met de Parel van Vermeer, de rijzige beelden van Giacometti, de cantaten van Bach, de geslepen robijnen van een diamantsmid weerspiegelen al een beetje de hemelse schoonheid. En dit is nog maar het begin.
  • Het hart van de mens: de verbeten verdediging door een moedereend van haar kroost is in de mens getransformeerd tot: naastenliefde, een opererende westerse chirurg in een vluchtelingenkamp, een liefdevolle imam in een moskee, een jonge verpleegster in een sloppenwijk, een zwaarbelaste president van een arm land zijn voorbeelden van mensen met een groot hart, die het menselijke egoïsme hebben getransformeerd tot liefdevolle daden voor de mensheid.
  • De spirituele transformatie van de mens: een mens, die Zijn God zoekt en vindt en met hart en geest getransformeerd wordt tot een heilige. Een mens, die zijn persoonlijkheid vrijwillig uit handen geeft aan Zijn God en instrument wordt van de eeuwigheid, en dit al op aarde. Deze mensen worden zo Gods handen op aarde. Het eeuwige beeld van de mens, de wonderen en genaden voortbrengend die God voor de mens bedacht heeft. Als laatste belofte. “Gij zult grotere daden verrichten dan ik” , zei De Christus.
De geestelijke wereld zegent de mensheid om haar vijfvoudig schoonheid. En de evolutie zal uiteindelijk de hele mensheid en de hele planeet transformeren tot een planeet van Licht en Liefde.
Maar daar hebben We nog “wat tijd voor nodig”.

Wees jullie allen gezegend


Nr. 105