Translate

zondag 28 oktober 2012

Als je hart goed is, zie je God in alles (Thomas à Kempis)


Als je hart goed is, is ieder schepsel een spiegel van het leven en een boek van goddelijke lessen. Zelfs het kleinste en verachtelijkste schepsel heeft de goedheid van God in zich (Thomas à Kempis)

Zou U dit citaat willen toelichten?

Deze gedachte van Thomas à Kempis, één van de grote zonen van de mensheid, is een parel van wijsheid. Ik wil ze graag toelichten aan de hand van twee belangrijke onderdelen.

"Als je hart goed is”

Hoe kan iemands hart altijd goed zijn, in deze wereld waarop ook materie en verlokkingen, ellende en verdriet hun plek opeisen? Dat kan bijna niet, hoewel mystici en heiligen en waarlijk grote zonen en dochters van de mensheid dit hebben bereikt.
Het streven naar een goed hart is al belangrijk. Elke daad van jullie zou moeten worden bepaald door de vraag “is dit goed voor mijn medemens of medeschepsel“ ?
Het streven is al belangrijk, want met vallen en opstaan bereikt men wat.

“is ieder schepsel een spiegel van het leven en een boek van goddelijke lessen. Zelfs het kleinste en verachtelijkste schepsel heeft de goedheid van God in zich"

Wanneer jullie met Onze ogen naar de wereld zouden kunnen kijken en naar al het leven, dan zouden jullie dit zien: een lichtende wereld van energie en liefde en harmonie, ondanks de strijd om het bestaan in de natuur, ondanks de verwarring bij de mensheid, ondanks de lange weg die nog gegaan moet worden naar een evoluerende materiële wereld van licht en liefde. Achter de schermen is het zo, de geestelijke kant van het leven is zo. De verborgen kern van alles en iedereen is zo, want het is in en van God.

De geestelijke wereld is zoals het gewenst is.
De materiële wereld is zoals het tijdelijk is.

Weet, dat elk gebed voor het goede, elke gedachte hieraan, elke poging dit te voelen, elk eerlijk geloof, elke gerichtheid op goedheid, elke daad van liefde, elk verlangen naar een heilige wereld deze wereld dichterbij brengen.

"Als je hart goed is, is ieder schepsel een spiegel van het leven en een boek van goddelijke lessen. Zelfs het kleinste en verachtelijkste schepsel heeft de goedheid van God in zich"

Thomas à Kempis leefde zeshonderd jaar geleden, maar zijn boodschap is helemaal actueel. En de tijd ligt in het verschiet, dat veel mensen deze waarheid zullen leven. Maar dat vraagt nog wat tijd, voordat het zo ver is.

Weet intussen, dat God in alles is.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 114