Translate

zaterdag 21 maart 2015

De uitdaging voor het Japanse volk (Japan, 4)




Ik geloof, dat U nog een tekst heeft over Japan?

Het Japanse volk heeft hart voor haar omgeving, voor de schoonheid van de natuur, ook oog voor de schoonheid zelf en groot respect voor de ander.
De Japanner is nederig, bescheiden en respectvol in de omgang.

Maar zullen We nu ingaan op de oorzaken van milieuvervuilende kernenergie, het meedogenloos doden van walvissen, het leegeten van de zee, de excessieve gehechtheid aan materie, aan techniek, aan internet, aan hebbedingetjes, en de kritiekloze aanpassing aan het kapitalisme?

Er is één simpele oorzaak.
De gespletenheid van de Japanner, namelijk die tussen verstand en gevoel.
En Ik maak daarbij onderscheid tussen de man en de vrouw.
De man lijkt het probleem in Japan. Nog slechts een tijdje is Japan een patriarchaat.
De vrouwen zijn krachtig, geaard, meer in harmonie met zichzelf en hun gevoelsleven. Maar ze passen zich nog te veel aan aan de man, in die zin hebben ze een gezamenlijk probleem.
De vrouw hoeft alleen maar te handelen naar haar bekwaamheden, de man daarentegen moet nog van alles leren.

De mannen staan voor een grote uitdaging.
Ze zijn meer gehecht aan het mentale, en onderdrukken het emotionele meer dan de vrouw. Zo wordt toch de Shintoïstische basis van het Japanse volk ondergeschoffeld. En het kapitalisme heeft dat even overgenomen.  Nog even.

Het gevoel, de compassie, de band met de natuur, het respect voor de geestelijke wereld en voor Gods dienaren op aarde, namelijk voor de geesten van bomen, en bergen, en rivieren en steden en krachten, is nog levensgroot aanwezig.
Maar is ondergesneeuwd door een fascinatie met het mentale, met de techniek, met internet, met het kapitalisme, met het denken, en moet in evenwicht komen met het emotionele.

En dat zal gebeuren in deze tijd.
Het keerpunt is de periode vanaf de tweedewereldoorlog tot heden, de extreme wreedheid van de Japanner in het buitenland tijdens de oorlog, de afstraffing door de VS  met o.a. de atoombom, de aanpassing aan het Amerikaanse kapitalisme, het vertrouwen op het marktmechanisme, de vernietigende ramp na tsunami en kerncentrale, dat alles hoort bij het keerpunt. En dit zal gepaard gaan met een verschuiving van het mentale naar het emotionele, van het mannelijke naar het vrouwelijke, van de techniek naar de natuur, van het patriarchaat naar het matriarchaat.

Door meer economische crises en milieurampen zal de Japanse man gaan buigen voor de Japanse vrouw, die zich nog teveel aanpast en meer binding heeft met het innerlijk en allang weet wat de bedoeling is.
Namelijk in harmonie leven met God, met de geestelijke wereld, met de natuur, met het innerlijke gevoelsleven.
En dan pas zal Japan weer gaan bouwen.
Nu verkeert ze nog in de afbraakfase.
Het Japanse volk zij  gezegend.

Wees jullie allen gezegend.

Nr. 267