Translate

zondag 15 maart 2015

Japan, een natie tussen West en Oost (Japan, 3)





Ik ben een week in Japan geweest, en ik wil u graag vragen wat u te zeggen heeft over het Japanse volk?

Het Japanse volk kan veel verweten worden, want wie is volmaakt op aarde?
Maar dit heeft het zich toegeëigend door de vele eeuwen heen: het heeft zich een grote mate van nederigheid verworven, van beschaving, van beleefdheid, van mededogen voor de ander,  van gevoel voor de medemens, besef van de groep, eenheid en verbondenheid met de  omgeving en respect voor de geestelijke wereld in al Diens verschijningsvormen.
Dat alles maakt dat ook de jongeren in Japan nog vervuld zijn van een grote mate van gevoeligheid voor de medemens, de groep, voor de gemeenschap en voor de wereld. En dit ondanks de acceptatie in Japan van het westers materialistische individualisme.

De geestelijke wereld echter idealiseert de Japanner niet met zijn wreed gedrag in de Tweede Wereldoorlog en met zijn doden van de walvis,  deze bijzondere en intelligente diersoort. In de ogen van God is dit een schande voor dit land, dat dit land dit nog doet. En God ziet ook de Japanner met zijn gokverslavingen, zijn fascinatie met de fantasievolle digitale wereld, en vooral zijn gehechtheid aan de mentale wereld.
God ziet de Japanner met zijn mentale concepten, zijn emotionele beperkingen, zijn behoudzucht, zijn diepverborgen nationalisme.

Maar zoals de Duitser door zijn nazisme berucht werd in de Tweede Wereldoorlog en daarna opklom tot vredelievende en toonaangevende natie in Europa, zo is het Japanse volk na zijn wreedheid in de Tweede Wereldoorlog evenzeer aan het uitgroeien tot een brug der volkeren. Niet de Chinezen, maar de Japanners.

Wat voor brug?
Het Japanse volk zal brug zijn tussen het Oosten en het Westen.
Het Japanse volk zal brug zijn tussen het aardse en het geestelijke.
Het Japanse volk zal brug zijn tussen de menselijke wereld en de digitale.
Het Japanse volk zal brug zijn tussen de natuur en de techniek,
Het Japanse volk zal brug zijn tussen het geloof en de wetenschap.
En zo zal het diens rechtmatige en toonaangevende plaats tussen de volkeren verwerven.

De plaats die ze in de internationale gemeenschap is kwijtgeraakt door de begane wreedheden in de Tweede Wereldoorlog.
De traumatische ervaring met de kernbommen en het grote en ruimhartige en diepgaande geloof van de Japanners en haar diepe band met de geestelijke wereld zullen steeds meer zichtbaar worden in de internationale gemeenschap.
Tot heil van de wereld.
Het Japanse volk zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 266