Translate

zondag 8 maart 2015

Een Boeddhistische tempel in Tokyo (Japan, 2)




Mijn God, ik heb 17 februari de Senso Ji Asakusa tempel bezocht, het is de oudste tempel van Tokyo, men denkt aan het ontstaan in de 7e eeuw. Ik was vooral verbaasd over de grote hoeveelheid jongeren. Wat een verschil met de vele bezoekers op leeftijd in Christelijke kerken in West-Europa.
Zou U er iets over willen zeggen?

Dat doe Ik graag.
Jij was overweldigd door de sfeer en de ouderdom en de betrokkenheid van de bezoekers. Het is ook een overweldigende godsdienst, met een rijkdom aan rituelen, aandacht voor devotie aan de Boeddha en vooral het allerbelangrijkste: met het gemak waarmee Japanners verschillende godsdiensten met elkaar combineren, want er waren ook Shintoïstische beelden en heiligdommen. Zo is dit alles een zeer makkelijke en toegankelijke manier om de gewone mens dichter bij God te brengen. Dit mag worden herhaald. Om de gewone  mens dichter bij God te brengen.

De sfeer van deze tempel, de kleurenpracht, de mooie Boeddha standbeelden in het park, het respect voor het vrouwelijke aspect van God door de aanwezigheid van een groot beeld van de vrouwelijke Boeddha, Kuan Yin, dat alles voedt de mens, voedt de mens in zijn hoop, zijn geloof en in zijn liefde.
Dit alles ondersteunt de mens in zijn pogingen de harde realiteit het hoofd te bieden. Dit alles voedt de mens om door te gaan, om gelukkig te zijn, om het leven te leven, om los te laten. Dit alles voedt de mens om over te dragen, om te vertrouwen op de geestelijke wereld, haar steun. Om te vertrouwen op de bereidheid van de geestelijke wereld om mee te leven met de mens en zijn moeilijkheden , om te koesteren, te voeden,  te verzorgen, te begeleiden, te helpen, te steunen, hem te dragen als het leven te zwaar is.
En dat alles ervaart de mens daar. En dat alles neemt de mens mee naar huis in zijn hart.

Dat is wat de geestelijke wereld graag ziet.
Het is goed, en het is heel goed, dat jongeren dat ook ervaren. Heel goed.
In die zin kan de westerse wereld wat leren van het Japanse volk.
Want het Japanse volk is misschien op een bepaald vlak traditioneel, het koestert ook graag de grote en belangrijke waarheden uit het verleden.
Het Japanse volk zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 265