Translate

zondag 5 augustus 2012

Een protestantse dienst





In een andere blog hebben We de schoonheid en de kracht en de betekenis van een katholieke kerkdienst beschreven. Zie  http://watchthegod.blogspot.nl/2011/11/frenkie-bezoekt-een-katholieke-kerk-en.html  .
Nu dus de grote waarden van een Protestantse kerkdienst.
Zo zullen We op zijn tijd alle godsdienstvormen de revue laten passeren.
Het Maria beeld en de heiligenbeelden, de openlijke devotie, het kaarsjes opsteken bij heiligenbeelden, de rijkdom aan Heilige verhalen, rituelen en beeltenissen zijn door de protestantse kerken verwijderd.
 
Wat is daar voor teruggekomen? Want het kan toch niet zo zijn, dat de protestantse diensten aan waarde hebben ingeboet ten opzichte van de katholieke diensten? Nee, men heeft met Gods hulp een andere geloofsvorm van gelijke waarde gerealiseerd.

Er zijn een paar mooie nieuwe waarden voor teruggekomen:
  • We zullen dit staven met de tekst aan een van de wanden van de kerk (1840). “Hebt God lief boven alles en uwen naasten als U zelven. Aan deze twee geboden hangt de gansche wet en de profeten." Mathh: XXII 37-40”.  De protestanten hebben zich meer geconcentreerd op de ENE God en op de naastenliefde. Daarom zie je in de Noord-Europese landen waar de protestante kerken meer invloed hebben op de samenleving en regering, dat meer bereikt is op het terrein van sociale voorzieningen, verdraagzaamheid en emancipatie van vrouwen en homoseksuelen dan in de "Katholieke" Zuid-Europese landen. Men heeft meer energie gestopt in dit tweede basisgebod en dit gebod dus in de samenleving gerealiseerd. 
  • De kerkgangers zijn duidelijk wat vrijer in hun gedrag dan in katholieke kerkdiensten. Je ziet hoe men elkaar uitgebreider groet en zelfs in de kerk vóór de dienst vraagt naar elkaars vakantie. De geesten van vrijheid, van zelfstandig denken, van praktische nuttigheid krijgen hier de ruimte. (we hebben het even niet over streng protestantse kerken, daar speelt fundamentalisme een rol en dat is onderwerp van een andere blog geweest, Zie  http://watchthegod.blogspot.nl/2011/10/de-persoonlijkheid-en-diens-fratsen.html . Men is wat minder heilig in de kerk maar doet er meer mee. Het is een vrouwelijke benadering van God: minder grootse idealen dan mannen hebben maar wel handige en men realiseert ze ook. De geest van vrijheid wordt ook manifest in het gebed van de dominee aan het eind van deze dienst naar aanleiding van de gisteren in Amsterdam gehouden Canal (Gay) Parade. Zij zei: mogen alle mensen in hun zoektocht naar de eigen identiteit geholpen worden te mogen zijn wie ze zijn. 
  • De voorganger is een rijpe vrouw, die weet van het leven en van moeilijkheden en straalt uit wat er nodig is om dicht bij God te komen: een vraagteken i.p.v. een uitroepteken. De geesten van openheid en twijfel, de bereidheid om te onderzoeken, de bereidheid om zichzelf te onderzoeken komen mooi uit in de overweging. De dominee citeert theoloog Karl Barth, die stelt: “God daalt rechtstreeks neer in een open geest”. Zij stelt vraagtekens bij het oude denken van de persoonlijkheid en de neiging om anderen de eigen waarheid op te leggen. Zij vraagt de kerkgangers hun vooroordelen, als vorm van kwaad, te onderzoeken. Zij brengt voorzichtigheid en openheid ter tafel. In zo’n open geest kan God makkelijker Diens invloed aanwenden dan in een geest, die denkt dat-ie alles wel weet.
  • Het vrouwelijk element van God, je zou kunnen zeggen de Godin, komt in deze dienst uitgebreid aan de orde, namelijk door de Heilige Geest, de Geest van God. De liefdevolle aanraking door God van de mens, de energie die koestert, de liefde en wijsheid die de mens dichter bij God kan en wil brengen en bij diens Hart. In deze dienst komen regelmatig de Heilig Geest, Haar kracht en Haar energie ter sprake. Ook de bereidheid van de kerkgangers daar voor open te staan, te ontvangen, geïnspireerd te worden, ontvankelijk te worden. Daarnaast heeft de protestantse kerk de vrouw, het vrouwelijk element goed geborgd door haar vrouwelijke dominees en voorgangers. Een grote sprong voorwaarts in de ogen van God.
De protestanten zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 91