Translate

zondag 1 april 2012

Kijk naar de vriendelijkheid, niet naar de fouten van de ander (Boeddha)



My Boeddha@MyBoeddha “Always be mindful of the kindness and not the faults of others” #boeddha
 
Mijn God, wilt U deze tweet toelichten?

Het ego is een wonderbaarlijk verschijnsel. Noodzakelijk hulpmiddel voor de evolutie en een autonoom gestalt achtig veld van ervaring en intentie en geheugen en wil. Maar zoals eerder geformuleerd is het ook snel een eigen leven gaan leiden met beeldvorming, pretenties en vooral veel wanen en illusies.

Een belangrijk aspect van dit geheel wordt door deze tweet aangestipt.

Een alom aanwezige neiging van het ego is om de fouten van de ander en de mooie eigenschappen van zichzelf naast elkaar te zetten. Veel eigenwaan en veel vooroordeel dus.
Het zou een mooie opdracht voor een aantal van jullie kunnen zijn om de zaak om te draaien: de mooie eigenschappen van de ander zetten naast de eigen fouten. Jullie zouden dan veel oordeel, vooroordeel, eigenwaan, zelfingenomenheid en egocentrisme afleren. Het zou een verzaking van het ego worden. En waar het ego wordt verzaakt krijgen “Mijn God” en de ziel ruimte. Een excursie van beperking en zelfingenomenheid naar luisteren en liefdevol ervaren. Een bevrijding van oude patronen en veel inzicht krijgen in iets elementairs, iets wat alle mensen mogen gaan beseffen: dat jullie allen hetzelfde zijn, dat meer bindt dan scheidt, dat jullie een liefdevolle bejegening van de ander automatisch vertaald zien in betere verhoudingen, beter contact, meer ruimte en meer humor. Want wie lacht niet wie zichzelf bezit.

"Always be mindful of the kindness and not the faults of others"

Jullie zullen dan gaan zien hoeveel medemensen er eigenlijk aardig zijn en goedbedoelend rondlopen. En zelf ook afhankelijk en kwetsbaar zijn. En net als veel anderen, ook al lijkt dat oppervlakkig van niet, wanhopig verlangen naar geluk en het dikwijls niet vinden.
Mildheid en een glimlach treden dan op in plaats van voorheen grimmig oordeel en afwijzing.
Zo worden jullie waarlijk kinderen van EEN God, of voor de atheïsten kinderen van EEN aarde.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 57