Translate

donderdag 4 juli 2024

We gaan een lange weg



Er is geen korte  weg naar iedere bestemming van waarde (Arabisch gezegde)

Zou U hier op in willen gaan?

Kun je er eerst zelf iets  over zeggen?

Oh ja, als U dat wilt.

Ik merk aan mezelf, dat het ego het toch graag makkelijk heeft. En dat elk doel, elk mooi streven, elk belangrijk iets, nou ja, dat er voor gestreden moet worden, hard gewerkt, flink geoefend, misschien geen bloed zweet tranen, maar wel inspanning, en volhouden en blijven proberen. En dat dat misschien ook gelijk het verschil is tussen een heilige en een gewoon mens. De heilige gaat door op de weg waar een gewoon mens na een tijdje ophoudt. Dus wat je nu ook bij populistische politici ziet, en trouwens in de hele moderne tijd: snel beloven en gauw thuis. En zo werkt het leven niet.

Welkom op aarde, Mijn goede zoon. Dit is het.

Het is zeker waar dat de weg het doel is. En tijdens het oefenen en worstelen is het goed als een mens ook om zich heen kijkt en intussen van al het schoons en goeds dat om hem heen is geniet. En er kunnen wonderschone en onverwachte dingen gebeuren in iemands leven, ook dat zeker.

Maar meestal is het leven een lange en onzekere en harde worsteling met veel mislukkingen  en zorgen en problemen, met veel leed. Maar oh oh wat heerlijk als het doel wordt bereikt, de kunst is geleerd, het streven resultaat heeft. Dat is gelukkig makend, troostend, genezend en zeker kracht gevend. Want zo is het leven ook heel mooi. Succeservaring, bereiken wat zo lang is geprobeerd, de vreugde ervaren van de nieuwe kunst of verworvenheid.

En de makke van de mens kan zijn niet dat hij probeert en dat het  niet lukt, maar dat hij niet doorgaat, niet opstaat, niet opnieuw probeert, niet accepteert dat het leven hard is, vol onzekere factoren en dat alles moet worden opgebouwd, alles. De prins op het witte paard komt bij weinig mensen langs.

En eigenlijk is de mens gelukkig die zijn ongeluk accepteert en weet dat een lange veelal moeizame weg tot wonderschone plekken kan leiden.

En dan hebben we natuurlijk ook nog de belofte van een eeuwig leven, de Goede God die alles in de gaten houdt, de geestelijke helpers op aarde die eindeloos beschikbaar zijn.

Dus al met al, is het leven dan toch dik de moeite waard?

Wees jullie allen gezegend

Nr. 570