Translate

zaterdag 21 september 2013

Bewust zijn is een constante keuze





Zou u iets willen zeggen over de bevrijding van de mens?

Ik merk, dat ik eigenlijk de hele dag moet opletten. Mijn ego met zijn gevoelens en gedachten en begeerten en fysieke ervaringen wil mijn bewustzijn constant verstrikken. Ik dacht, dat bevrijding een staat was, maar het lijkt wel een soort alerte aandacht. Het is een telkens opnieuw kiezen voor waarnemen i.p.v. in alle toestandjes van het leven gezogen worden. Zoals je ook relaxed je door het verkeer kunt begeven maar toch wel altijd moet opletten. Zoiets?
 
Je treft het uitstekend. Je relaxed door het verkeer begeven maar altijd opletten.
Dat is de staat van een bevrijd bewustzijn. Dat tegelijkertijd weet, dat het ego, de wereld, de aap van God altijd proberen je te kielhalen. Altijd spannend. De mens kan vallen. Of de mens kan weer uit zijn staat stappen. Zeker op aarde.

Het is een beter beeld dan jezelf beschouwen zoals je naar het weer in Nederland kijkt. Het weer raakt je veel minder dan de werking van het ego. Dat blijft dag en nacht bij je. Altijd permanente waakzaamheid, net als in het verkeer.

De guru’s en geestelijke voorgangers, die ontspoord zijn, hebben altijd de werking en de aanwezigheid van het ego onderschat. En hun bevrijding overschat. Jammer dat ze niet bij dit proces de hulp inroepen van God of het leven, of van allebei. Of van hun medemens. Want zonder kritiek vaart niemand wel. Je hebt de omgeving en de ander nodig, juist om te toetsen of je nog wel een juist perspectief hebt, of je nog wel juist leeft, of je nog wel juist handelt.

Lijkt dit tegenstrijdig? De omgeving nodig hebben en tegelijkertijd niet door de omgeving verleid worden?

Nee, juist niet. Actief deelnemen aan het verkeer, je zonder angst in het verkeer begeven, een juiste rol spelen in het verkeer met respect en liefde, en oog hebben voor alle leven. En tegelijkertijd het verkeer zien als een middel, niet een doel.

En dat doen het ego, en de aap van God: het middel tot een doel maken. Meer kwaad zit daar niet in. Maar het is niet juist.

Het ego in de gaten houden zoals je het verkeer in de gaten houdt. Meer is het niet.

Altijd opletten, een attente waakzaamheid, het perspectief van de eeuwigheid overeind houden, het leven koesteren vanuit God, niet vanuit het ego.

Dan blijf je bevrijd. Dan ben je vrij. Dan blijft alles goed. Dan is alles goed.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 184