Translate

zondag 17 februari 2019

De broosheid van de mens




Mijn God, er stond in mijn krant enige weken geleden zo’n prachtig artikel* van Awee Prins. Hij beschrijft hoe mensen met psychiatrische problemen zeker in Nederland, heel erg gesuggereerd worden dat ze beter kunnen worden, terwijl ze vaak hun hele leven aan het overleven zijn, en eigenlijk aan het lijden. De maakbare mens lijkt  het wel, en de maakbare samenleving, terwijl het bij veel mensen nooit meer goed komt. Zou U hier op in willen gaan?

 
Dit is een belangrijk onderwerp, Mijn Zoon, dat doe Ik graag.
Eigenlijk komt het altijd goed, maar vaak niet meer op aarde.

De mens die zijn ouders heeft zien afvoeren in een concentratiekamp van de nazi’s, de vrouw die meerdere keren verkracht is door een groep mannen, het jongetje dat misbruikt is door degene die hij vertrouwde, de moeder die haar kind verliest aan kanker, de chronisch depressieve jongen, de vrouw die na een psychose de draad van het leven aan het oppakken is, al deze mensen kunnen weer beter worden als voldaan is aan heel wat bijzondere karaktertrekken en omstandigheden. Maar meestal komt het nooit meer  goed, en gaan ze door met hun leven met de moed der wanhoop.

Een broos mens, zoals Awee Prins zegt, een broos leven, een broze toekomst.
En zo is het.

Al die mensen die bovengenoemd lot niet hebben ondergaan, die kunnen zoveel roepen als ze willen, zelfs als ze deskundig zijn, maar ze weten niet wat ze zeggen.
Een leven lang van broosheid, een leven lang van worsteling.

En pas als zij in de geestelijke wereld terecht zijn gekomen, zorgt God er op het juiste moment voor dat ze echt beter worden. We hebben zo Onze inzichten en Onze technieken in de geestelijke wereld. Maar echt niet eerder ondergaan deze broze mensen fundamentele  genezing. Dat hun ellendig lot ook veel brengt, en een grote zegen zal blijken te zijn voor de rest van hun geestelijke leven in de eeuwigheid, is onderwerp van andere blogs, daar gaan We nu niet op in.

Awee Prins met zijn prachtig en liefdevol inzicht is gezegend.

Wees jullie allen gezegend.

*Trouw, een Nederlandse krant, 19 januari 2019

Nr. 445