Translate

zondag 18 december 2016

Een vrij wezen denkt anders over goed en kwaad (Baruch Spinoza, 3)



Als de mensen als vrije wezens geboren waren, zouden ze zich zolang ze die vrijheid behielden geen voorstelling maken van goed en kwaad (Baruch Spinoza)

Zou U hier op in willen gaan?

Mijn zoon, je hebt een heel bijzonder citaat uitgekozen, wat voor de mens met  zijn sterke ideeën over wit en zwart, en goed en kwaad, en wat deugt en niet deugt, zeker niet makkelijk te begrijpen is. 
Maar hore wie hore wil.

Een dier en plant leven zonder het concept van goed en kwaad. Wanneer een gazelle door een leeuw wordt gevloerd en zijn laatste minuten zijn geslagen, denkt hij niet: die leeuw is duivels, of ik ben goed en die leeuw is het kwaad. Zelfs als de gazelle kon denken, zou ze dit niet denken, maar weten dat dit zo gaat, dat dit hoort bij het leven, zonder oordeel en zonder verwarring, hoogstens even doodsangst maar in een grote gelatenheid, met een onvoorwaardelijke acceptatie.

En waarom zou dit niet voor de mens gelden?
Spinoza kon denken, doordenken en vrij denken, los van morele en godsdienstige concepten en zo tot dit grote besef komen.

Als de mensen als vrije wezens geboren waren, zouden ze zich zolang ze die vrijheid behielden geen voorstelling maken van goed en kwaad

De mens die vrij is, en in grote vrijheid naar het leven kijkt, zegt ja tegen alles, want het is zoals het is, er is volledige acceptatie en er is geen oordeel. De begrippen goed en kwaad zijn loze begrippen geworden. Spinoza heeft het goed verwoord.

Hoe kan dat gezegd met zoveel misdaad? En met wat mensen elkaar aandoen? En de aap van God dan? Dat goed en kwaad niet tellen slaat toch zeker nergens op, zal de gewone mens zeggen. Slechte daden moeten  veroordeeld worden anders zijn we nergens meer in een geordende samenleving, dan kunnen we wel stoppen met z’n allen. En die  gewone mens heeft echt gelijk. Maar daar gaat het hier niet om.

Waar gaat het wel om?
Niet om een praktische samenleving met wetten en een moraal.
Het gaat om de waarheid, om het perspectief van de geestelijke wereld, die ziet wat er werkelijk gebeurt op aarde, die achter de schermen van het leven kijkt en hele ander dingen waarneemt dan wat er ogenschijnlijk gebeurt op aarde.

Achter de schermen blijkt, dat:

  • iemand die goed doet, wel eens andere motieven heeft, of eigenlijk de ander niet helpt maar verstikt
  • iemand die kwaad doet, weer veel levenservaring bij de ander veroorzaakt en onbedoeld een ander helpt om zich te ontwikkelen,
  • een kwaadaardige ziekte zwakke individuen elimineert en een sterkere soort schept, ook onder mensen
  • goede dingen slechte gevolgen kunnen hebben en slechte dingen goede gevolgen kunnen hebben.
Kortom, de achtergronden van het leven laten andere dingen zien dan de mens waarneemt in zijn verbijstering over het leed van dat moment.
Het is heel zen, om alles te laten, tegen alles ja te zeggen, alles te accepteren en zelfs bij de ergste ervaringen te zeggen, dit is wat het is, wat zou ik er verder nog van vinden? Ik laat de weging wel over aan de geestelijke wereld.
Spinoza zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 363