Translate

zondag 9 augustus 2020

Mensheid, stop met je voort te planten.



Zou U iets willen zeggen over de volgende citaten van Patricia MacCormack (The Ahuman Manifesto*) ?

 “Niets belast de aarde meer dan voortplanting door de mens. Daarom wordt het tijd om aan andere aardbewoners te denken”

En

“Het enige wat ik voorstel is dat we als menselijke soort moeten stoppen ons voort te planten. Mijn wens komt voort uit compassie. Compassie met de aarde, en de aardbewoners. Ook compassie met de mens”

En zo is het. Haar opmerking dat het “tijd wordt om aan andere aardbewoners te denken” door zich helemaal niet meer voort te planten” is natuurlijk meer voor haar een filosofie dan een politiek manifest. Zij pleit niet voor een totalitaire staat waarin voortplanten verboden is.

De mens is weliswaar op duizenden manieren bezig met de andere aardbewoners. Welke mens op aarde is niet bezig met een tuintje, een mooie boom, een rivier in de buurt of de zorg om de vervuiling?

Maar de mensheid als geheel is een alles vernietigende,  alles overheersende en alles  wegvagende aardbewoner geworden. En de mensheid plant zich voort en groeit en belast de andere aardbewoners, zoals de planten- en dierenwereld, zodanig, dat dit niet kan voortduren. En de mensheid grijpt niet grondig genoeg in.

Daarom pleit zij ervoor om daarmee  heel grondig te stoppen. En zich niet meer massaal en excessief voortplanten is dan toch een alleszins redelijke wens. Dat zij zoveel kritiek krijgt heeft meer te maken met dat ze “een old school Gothic” is en dat zij een van de grootste taboes van de mensheid raakt dan met de redelijkheid van haar suggesties.

En zoals eerder gezegd, omdat de mensheid hier niet hard genoeg mee bezig is, zal moeder natuur de correctie op zich nemen.
Patricia MacCormack is gezegend.

Wees jullie allen gezegend

*Trouw (Nederlands Dagblad) 8-8-2020