Translate

zondag 6 juni 2021

Gedachteloosheid, een wortel van het kwaad


Mijn God, ik las in een column van Welmoed Vlieger* het volgende. Zij haalt uit het laatste boek van Hannah Arendt “Het leven van de geest” de volgende visie van Arendt. “ De wortels van het kwaad zijn niet een slechte wil of een morele verdorvenheid maar gedachtenloosheid” .Zij zag die niet alleen terug in totalitaire regimes maar ook in de westerse cultuur waar het individualisme voorbijgaat aan de ander.

Zou U hier op in willen gaan?

Mijn zoon, er is veel over de oorzaken van het kwaad te zeggen, en zeker dat er niet één aanleiding of oorzaak van het kwaad is maar velen. Toch heeft Hannah Arendt een punt. Want een slechte wil of een morele verdorvenheid zijn duidelijke en begrijpelijke oorzaken van het kwaad. Maar gedachteloosheid is een verborgen en versluierde aanleiding voor veel onbewust en kwaadaardig gedrag en daarom voor veel kwaad en dus voor veel leed.

Wat is gedachteloosheid anders dan dat een mens er niet bij stil staat of hij iets nonchalant doet of zonder op te letten. En zeker let een mens dan niet op de gevolgen van zijn handelen, voor zichzelf en voor anderen. En is onverschilligheid niet een tweelingbroer van gedachteloosheid?

Gedachteloosheid maakt dat een mens dus zonder gedachten is, niet redelijk is, niet naar zijn geweten luistert, niet omkijkt naar zijn medemens, niet luistert naar zijn innerlijke stem, niet geïnteresseerd is in het leed dat hieruit voortvloeit.

Maar bovenal is gedachteloosheid een wortel van het kwaad omdat God wordt buitengesloten en de duivel zo zijn gang kan gaan. Want jullie denken danken jullie aan God, jullie leed aan de buitensluiting van God.

Hoed u dus voor gedachteloosheid.

Hannah Arendt en Welmoed Vlieger zijn gezegend.

Wees jullie allen gezegend

*Trouw 1-6-‘21

Nr. 507