Translate

maandag 14 maart 2022

Waar gaat jouw aandacht naar uit in het leven?


If we love what is noble, we become noble (Fulton Sheen)

Mijn God, zou U hier op in willen gaan? Ik heb wel van het leven begrepen, waar jouw aandacht naar uitgaat, dat wordt belangrijk in het leven. Maar dit citaat is wel heel indringend.

Heel indringend, mijn zoon, en een belofte aan de mens.

Maar We moeten een paar zaken uit elkaar halen.

Welk doel stelt de mens zich?

En hoe consequent en gedreven houdt hij in het leven dat doel voor ogen?

Waar jouw gedachten, jouw gevoelens, jouw hart naar uitgaan, daar wordt energie ingestopt, dat trekt de mens aan, dat komt op zijn pad. En als de mens zich niet laat afleiden, dan kan het niet anders dan dat gerealiseerd wordt waar hij naar verlangt.

Maar bij de mens kan dat elk doel zijn, ook seks of macht of geld of mooiere idealen zoals kunst, de mensheid of God.

En dit lijkt een onmogelijke opdracht voor de mens, nobel worden. Maar het verschil tussen een heilige en een gewoon mens is, dat de heilige vasthoudt aan zijn ideaal en niet als de gewone mens, afhaakt, en zich laat afleiden. En zo wordt een mens edel als hij gaat houden van edele zaken, edele mensen, edele daden. Het kan niet anders.

If we love what is noble, we become noble

En hoe kan het dan, in een ander voorbeeld, dat een mens zijn hele leven streeft naar iets en het nooit krijgt en zijn leven mislukt lijkt? Het is onderwerp voor een ander blog, maar kort gezegd komt het hier op neer. Deze mens streeft dan onmogelijke dingen na, onmogelijk voor hem in dit zijn speciale leven, door ongeschikte talenten, ongeschikt karakter, ongeschikte lotsbestemming of gewoon pech. 

Maar als je echt gaat houden van edele dingen, daar voor kiest, en het volhoudt, dan kun je niet anders dan ook edel worden, ook omdat God dat wil bereiken in de mens. En dan heeft de mens wel een zeer grote kracht achter zich. Dat maakt het streven natuurlijk sterk. 

En een heilige koestert eenvoudigweg doelen, die God welgevallig zijn. Want een heilige streeft nooit iets na wat indruist tegen de wetten van God. En dat is wijs van een heilige.

Fulton Sheen is gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 526