Translate

maandag 17 juni 2013

Inentingen tegen Gods wil?




Zou U in willen gaan op het wel of niet inenten van kinderen tegen ziektes ? In Nederland is onder strenge Protestanten een kleine mazelen epidemie uitgebroken. In de krant stond een interview met een gezin, waarvan de kinderen nergens tegen zijn ingeënt. Eigenlijk vind ik het verhaal van de ouders ook een punt hebben?

Ik ga hier graag op in.
Voorop wordt gesteld:
De geestelijke wereld steunt niet alleen godsdiensten.
De geestelijke wereld steunt ook de verlichting.
De geestelijke wereld steunt ook de wetenschap.
De geestelijke wereld steunt ook de ontwikkeling van de medische wetenschap.

Dus een gezin, dat de kinderen niet laat inenten tegen malaria, polio, tetanus, zou ouderwets zijn en niet goed begrijpen, wat God met de mensheid voorheeft. Toch heeft de geestelijke wereld een iets ander perspectief.
Want ook al steunt de geestelijke wereld de wetenschap en de medische ontwikkeling, dit betekent niet, dat de mensheid klakkeloos achter artsen aan moet lopen.
Want teveel inentingen tegen ziektes kunnen ook een averechtse werking hebben. Teveel medicijnen kunnen ook als vergiften werken, en de natuurlijke weerstand afbreken. Gezond kritisch tegenover artsen kan juist goed zijn. Zeker in een tijd dat de gezondheid en de aanpak van ziektes erg is gemedicaliseerd.

Ik stel deze vraag aan alle ouders: hoe voedt u uw kinderen op? Wat geeft u ze mee aan geestelijke en lichamelijke bagage? Bereidt u ze voor op het leven? En waarom moeten uw kinderen ingeënt worden tegen alle ziektes? Waar bent u bang voor?
Maar Ik stel ook de  vraag: hoe legt u als ouders uw kind uit, als het niet is ingeënt tegen polio en het krijgt dan kinderverlamming. Wat zegt u tegen uw kind, dat levenslang gehandicapt is?
Ouders moeten bij zichzelf te rade gaan wat het beste is voor hun kinderen. En dus niet te snel, als ze diepgelovig zijn, zeggen, dat God het wil als hun kind polio krijgt. Want misschien wil God dat helemaal niet.

Er komt zeker een  tijd, dat ziektes op andere wijzen kunnen worden genezen dan met preventief inenten.
Er komt ook een tijd, dat ernstige ziekten bijna niet meer zullen voorkomen. Juist omdat de medische wetenschap zo ver gevorderd zal zijn.

En in dit verhaal geldt:  ouders moeten er niet te snel van uitgaan, dat alles wat gebeurt Gods wil is, want zo worden Gods wil en Gods wetten op één hoop gegooid.
Een maagkwaal krijgen door teveel koffie drinken, geschiedt wel volgens Gods wetten, maar niet volgens Gods wil.