Translate

maandag 15 juli 2013

Houden van jezelf


Ik merk, dat mensen zichzelf nogal streng behandelen. Bijna liefdeloos. Waarom is het zo moeilijk voor een mens liefde te schenken aan zichzelf? En zich te verzoenen met eigen onvolmaaktheid?

Omdat mensen meer van kinderen dan van volwassenen houden. Mensen houden van jong en naïef en hulpeloos en kwetsbaar, en dat zijn kinderen en jonge dieren. Dat roept ouderlijke gevoelens bij ze op. Maar de houding tegenover volwassenen is het tegenovergestelde, want ze ontkennen het kind in de volwassene. En Ik chargeer even voor de duidelijkheid. Volwassenen moeten het zelf maar redden, hebben niemand nodig, moeten alles maar kunnen. En dan maakt de liefde plaats voor eisen en plichten en verantwoordelijkheden en moeten. En vooral niet teveel begrip en empathie, eerder oordeel en afwijzing. Maar naar de anderen toe komt nog wel wat fatsoen, beschaving, omgangsregels en bereidheid beleefd te zijn. Dus dan wordt de eisende houding wat verzacht, dan wordt het al wat begripvoller en liefdevoller.

Maar kijken naar zichzelf van binnen! Een grote houding van eisen, wensen, plichten, wetten, regels, moeten en hoe het zou moeten zijn.

Dat is natuurlijk niet vol te houden. Dus vervolgens moet men zich op moeilijke momenten troosten, en niet altijd op gezonde wijze, waarvan verslavingen een voorbeeld zijn. En vervolgens wordt men nog liefdelozer en veroordelender naar zichzelf, omdat verslavingen ook niet fijn zijn.
Hoe komt men uit die vicieuze cirkel?

Heel eenvoudig: adopteer jezelf, accepteer het kind in je, wees bereid alles van binnen te accepteren zonder oordeel. Zeg ja tegen alle gevoelens en gedachten en instincten en neigingen en verlangens en begeerten. En daar ja tegen zeggen betekent niet daar als een braaf hondje achter aan lopen en alles uiten en ernaar handelen. Er is een verschil tussen wat je denkt en voelt aan de ene kant en wat je doet aan de andere kant.

Ja zeggen tegen jouw innerlijk is ja zeggen tegen alles van binnen, betekent liefdevol accepteren, dat je een mens bent, onvolmaakt, dat je er mag zijn, dat alles goed is, dan mag alles gezien worden, alles gevoeld, en alles gedacht. Zonder oordeel.

Dan valt er licht op het innerlijk. Dan wordt het mogelijk om liefde te geven aan jezelf, hoe dan ook. Zoals een moeder haar kind koestert, hoe dan ook.

En veranderingen en verbeteringen en bijschaven en afleren en aanleren en een beter mens worden zijn echt hoofdstuk twee.

Hoofdstuk een is jezelf liefdevol zien, jezelf liefdevol accepteren, erkennen, dat je er mag zijn. En weten dat niemand het recht heeft jou te beoordelen en te veroordelen. Niemand. Want zelfs God doet dat niet. En God wil graag, dat jullie dat ook niet doen. Niet de ander veroordelen, en niet jezelf.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 174