Translate

zondag 13 december 2015

Een geestelijke kapel wordt opgebouwd in een Bulgaarse orthodoxe mis


 
Ik bezoek de  Bulgaars Orthodoxe kerk “Aartsengelen Michaël en Gabriël in Den Haag".
Een vriendin van mij laat daar iconen die zij geschilderd heeft zegenen*. Medecursisten hebben samen wel 40 iconen uitgestald, de een nog mooier dan de andere.
We zijn er al vroeg, vier uur later vertrekken we pas!
Ik heb het die week te druk gehad, en had teveel afspraken het weekend. Ik ben een beetje moe en ongeconcentreerd. En ik sta niet erg open voor dit religieuze gedoe, nog niet.

Maar geleidelijk aan raak ik steeds meer onder de indruk van de uitstraling van de kerk, van de sfeer, van de mooie iconen overal in de hele kerk. Ik las ergens "Zoals de waarheid van het geloof zich aan de oren openbaart, zo openbaart zij zich aan de ogen via de icoon" (Heilige Basilius, kerkvader uit de 4e eeuw). Al die afbeeldingen en iconen hebben zo’n sterke uitstraling!

De prachtige ongedwongen en pretentieloze houding van de vrij jonge priester, die tussendoor grapjes maakt en helemaal niet heilig doet, maar wel heel nederig is, is heel bijzonder.
Er wordt heel veel gezongen, door een klein koortje van mannen en vrouwen èn door de priester zelf.
En het lijkt wel alsof de power in het kerkje steeds groter wordt.
Zou U kunnen vertellen, wat er geestelijk gebeurt?

Wat je hebt ervaren is de opbouw van een krachtige geestelijke kapel, die met de energie van nederigheid, devotie en vertrouwen alle aanwezigen en de mensen in de wijde omgeving aanraakt. En weet dat het aantal geestelijke wezens in de kapel, dat zich daar mag laven, vele malen groter is!
Omdat deze kerkgangers samen de tijd nemen en er veel gezongen wordt, en de priester uitgebreid de tijd neemt om een groot aantal rituelen uit te voeren, kan de geestelijke wereld blijven bouwen aan de geestelijke kapel.

Immers: hoe meer tijd en aandacht de mensen opbrengen, hoe meer kans God heeft door te dringen tot jullie. En de rituelen en alle handelingen en het geloop en het open en dicht doen van de deurtjes en gordijntjes die het altaar en de mensen scheiden, ach, dat hebben jullie nodig, Wij niet. Het is Ons best. Het gaat Ons om de tijd en de aandacht en de overgave van de mensen, die Ons roepen.
In deze Bulgaars orthodoxe kerk wordt de tijd genomen.

Is dat niet met alles nodig?
Heeft een goed gesprek ook niet de tijd nodig?
Moet je voor een grote klus ook niet uitgebreid de tijd nemen?
Vergt een subtiel werkje niet eveneens veel aandacht en tijd en concentratie?

En dat is wat je ervaren hebt.
Je hebt teveel vermoeidheid en zorgen en wereldse problemen met je meegenomen, maar zelfs jij kan er op een bepaald moment niet meer om heen. Alles wordt grondig en volledig weggespoeld en ook jij kan fysiek en gevoelsmatig ervaren wat God en Diens helpers kan betekenen voor de mens op aarde.

En de sfeer van de orthodoxe Christelijke kerken getuigt net als die in de islamitisch moskeeën van een grote overgave en nederigheid. Dat ziet God graag.
De Bulgaarse kerk in Nederland zij gezegend.
Alle ook net geschilderde iconen zijn gezegend.

Wees jullie allen gezegend


*De icoon vertoond in deze blog is door mijn vriendin geschilderd. Het betreft Maria Magdalena, en de aartsengelen Michaël en Gabriel.

Nr. 307