Translate

zaterdag 5 april 2014

We leven in een tijd van sociale liefde (Luc Ferry)



De Franse filosoof Luc Ferry*  heeft het over de revolutie van de liefde, die al een paar eeuwen gaande is, met name in de westerse wereld. Hij beschrijft de verandering van het verstandshuwelijk in een huwelijk uit liefde. Hij beschrijft hoe het eerste humanisme: ruimte voor het denken, plaats maakte voor het tweede humanisme: ruimte voor sociale voorzieningen, de medemens, het vrijwilligerswerk. Hij vertelt over de aandacht voor de eigen familie die verschuift naar aandacht voor de vreemde. Hij zegt zelfs, dat Europa de bakermat van deze liefde is geworden. Hij lijkt wel een nieuwe profeet van de hoop. Heeft hij een punt? Ik vraag het ook, omdat mijn land in de ogen van sommige landen een land van decadentie is, dat hebben we toch niet verdiend?
Zou U daar op in willen gaan?

Daar ga Ik graag op in.
In deze wereld van crisis en vervuiling, van pessimisme en geloofsafval, van aandelenbeurzen die de menselijke maat verkrachten, zegt Luc Ferry: de mensheid heeft hoop, de mens heeft vooral in de westerse landen de liefde verder ontwikkeld.

Wat deze westerse landen in de rest van de wereld hebben uitgespookt, hoe ze rijk zijn geworden in arme landen, hoe ze hun wil dominant hebben opgelegd uit hoogmoed en arrogantie zijn onderwerpen voor een andere blog.

Maar nu zeg Ik: de westerse samenleving heeft een netwerk van voorzieningen voor kwetsbare, werklozen en armen opgebouwd. Heeft rechtelozen beschermd met wetten, geneest zieken en huisvest ouden van dagen tegen kou en honger.
Deze samenlevingen hebben de boodschap van Christus heel goed begrepen. Zij brengen in de praktijk, wat de Christus voorhield:

“U heeft zieken bezocht, U heeft Mij bezocht. U heeft armen geholpen, U heeft Mij geholpen, want wat U de minsten der Mijnen doet, doet U Mij”.

In fundamentalistisch Christelijke kringen bij voorbeeld denkt men, dat Nederland een land is van Sodom en Gomorra. Met zijn vrije prostitutie, zijn homohuwelijk, zijn milde gevangenisstraffen, zijn drugsbeleid, euthanasie en abortus. Het lijkt een gruwelijk land.

Maar Wij in de geestelijke wereld zien het anders. Dit land heeft taboes doorbroken en met vallen en opstaan een liefdevolle samenleving gecreëerd, waar het minst aantal ongewenst zwangerschappen bij jonge meisje ter wereld voorkomt, niet door abortus maar door goede voorlichting over voorbehoedsmiddelen, waar de mannen de vrouwen niet meer domineren, waar gruwelijk stervenden een zachte dood mogen kiezen. Het land met de meeste vrijwilligers ter wereld, die voor wildvreemde mensen zorgen, een naastenliefde die men in de rest van de wereld alleen binnen de eigen familie betracht.

Luc Ferry heeft een terechte boodschap. Onafhankelijk en vrij denken door goed onderwijs en politieke vrijheid, sociale voorzieningen en goede wetten en een strenge houding tov corruptie hebben Nederland gemaakt tot een land van melk en honing en in Onze ogen een bakermat van liefde voor de naaste, respect voor de medemens en voor de vrij wil.

“U heeft zieken bezocht, U heeft Mij bezocht. U heeft armen geholpen, U heeft Mij geholpen, want wat U de minsten der Mijnen doet, doet U Mij”

Luc Ferry noemt Europa een bakermat van een nieuwe liefde en spreekt van een revolutie van de liefde. De Scandinavische landen en Nederland zijn  hierin gidsland voor de wereld. Landen van hoop en liefde. Terecht een belofte voor de mensheid.

Gezegend is Luc Ferry, gezegend zijn geschriften, gezegend zijn lezers.

Wees jullie allen gezegend

* Over de liefde. Een filosofie voor de XXIste eeuw