Translate

zaterdag 13 december 2014

Comenius, een Gandhi van de 17e eeuw



Zou ik iets mogen zeggen over Comenius, in Nederland is een biografie over hem verschenen*.

Comenius was zijn tijd ver vooruit, hij had een zwaar leven en was een roepende in de woestijn, maar ook een drager van licht, een visionair, die verder kon kijken dan drie/vier eeuwen, lijkt wel.

In zijn leven heeft hij zeer geleden.
Hij is uit Tsjechië gevlucht voor de Katholieke reformatie. In dorpen werd van alle jonge mensen een arm of been afgehakt door de Katholieken als waarschuwing. Hij moest vluchten. Zijn vrouw en kinderen, die daar achter waren gebleven, bezweken aan de pest. Uiteindelijk heeft hij in vrijheid en rust 14 jaar in Amsterdam gewoond en is daar gestorven.

Wat zijn zijn visionaire prestaties?
  • Hij discussieerde eens vier uur lang met Descartes, die uitging van de ratio van de mens. Comenius betoogde, dat de mens meer is dan alleen een rationeel wezen, en dat een samenleving die alleen uitgaat van de ratio vroeg of laat ontspoort, omdat ze eenzijdig is. Hij stelde een pansofie voor, met als doel het verbeteren van de wereld en het bevorderen van de vrede tussen mensen en naties.
  • Hij ontwikkelde een pedagogiek, die in die tijd zeer vooruitstrevend was: scholen waren werkplaatsen van humaniteit, hij pleitte voor levenslang onderwijs voor zowel mannen als vrouwen en wilde dat ouders speelden met hun kinderen, zelfs nu nog in sommige culturen een vreemd iets. Toen was het zeer ongebruikelijk.
  • Hij schreef over een mondiaal “college van licht”, een soort verenigde Naties, maar de oorlogszucht in die tijd won het van deze idealen.
  • Hij was toen al voor de oecumene: iedere godsdienst had iets goeds bij te dragen, en in een van zijn boeken zit een door Comenius gemaakte gravure van een monnik en een rabbijn, die zich met de profeet Mohamed onderhouden.
Ik geloof, dat hij wel een paar keer zich verbonden heeft met helderzienden en sektes, daar was hij even niet meer de wetenschapper.  Nou ja, foutje.

Zou U iets over hem willen zeggen?

Comenius was inderdaad zijn tijd eeuwen vooruit, hij sprak over dingen, die de mensheid nu pas aan het realiseren is. En hij heeft bovengemiddeld veel geleden. Maar zijn leed heeft zijn idealen niet aangetast, maar vergroot.

Comenius is na zijn dood herenigd met zijn vrouw en met zijn inmiddels in de geestelijke wereld opgegroeide twee kinderen. Hij is nu vanuit de geestelijke wereld één van de invloedrijke geestelijke beschermers en inspirators van de filosofie en de politiek. Juist in deze tijd waar het op eenzijdige principes gebaseerde kapitalisme aan het falen is, zal zijn gedachte goed nieuw leven worden ingeblazen. Hij was een holist, dus nam alles in ogenschouw, niet slechts één kant van de mens. En holisme zal haar vlucht gaan nemen.

Comenius zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend

*Jan Amos Comenius. Zijn leven, missie en erfenis. Damon 2014

Nr. 251