Translate

zaterdag 25 februari 2017

Het mentale leven (De eenvoud, 3)


Vroeger was het mentale denken van de mens overzichtelijker, met minder impulsen van buiten, maar ook met meer ongefundeerde rigiditeit. Er waren meer traditionele gedachten en ideeën waar geen verandering in mogelijk was. Er zijn nu, mede door de ontwikkeling van het onderwijs en de media, meer logica en vrijheid binnengetreden. Men kan zelf wat bedenken of eigen conclusies trekken, die meer passen in het eigen leven. En door de enorme lawine van kennis via boeken, tijdschriften en social media staat er veel meer op losse schroeven. En het mentale denken van de huidige mens is groter geworden dan het was van de mens vroeger.

Er is nu grote onrust, teveel informatie en ook nog eindeloze nieuwe informatie. Dit vraagt om een eenvoudige houding van de mens t.o.v. zijn eigen denken om zodoende helder te blijven, het overzicht te houden en zichzelf te blijven.
De eenvoud van het denken vraagt maar om één dwingende en duidelijke wenk.
Relativering.

Bij wat men ook denkt, vindt, bedacht heeft, aan standpunten heeft ontwikkeld, aan godsdienst heeft gekozen of aan levensfilosofie heeft aangemeten zou dit volgende gewenst zijn. En er is maar één mentale keuze nodig om alles rustig en  overzichtelijk en helder en open te houden. Dat is het vermogen om te relativeren.
Wat is dat en hoe doet men dat?

Relativeren van het eigen denken en al diens voortbrengsels is het eenvoudig tegen zichzelf zeggen: “Dit denk ik wel, maar het zijn alleen mijn gedachten en de andere  zeven miljard mensen denken wat anders. Het is mijn waarheid en er zijn  zeven miljard waarheden”. Hierdoor wordt men nooit fanatiek, rigoureus en fundamentalistisch. En hoe relativeert men zo makkelijk mogelijk? Door de geest van de humor aan te roepen of eenvoudig gezegd, door om zichzelf te lachen en te glimlachen. Dan voelt men dat wat men bedacht heeft alleraardigst is, maar verder niet zo heel relevant voor de rest van de kosmos. En intussen is het heel belangrijk voor het eigen leven in deze kosmos.
Relativering getuigt van wijsheid, ruimte en openheid.
En deze zijn in een wereld van zeven miljard mensen hard nodig.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 374