Translate

maandag 12 september 2011

God heeft het niet zo op schuld en boete en zonde



Kunt U iets zeggen over schuld en  zonde en boete en lijden waar met name de christelijk kerken zo thuis in zijn?

God heeft het niet zo op schuld en boete en zonde en lijden. De orthodox katholieke kerk en de orthodoxe protestanten hebben dit alles erg uit het verband getrokken en opgeblazen. Jezus heeft zijn lijdensweg geaccepteerd als voldongen feit. En als consequentie van de wrede verhoudingen in die tijd. Het belangrijkste was, dat zijn taak volbracht was: Hij heeft een nieuwe, grote en sterke energetische opening gecreëerd door zijn aanwezigheid op aarde. Deze opening tussen de hemelse en aardse sferen maakt, dat persoonlijkheden makkelijker open staan voor en toegang hebben tot de geestelijke wereld. Dit is bekrachtigd door De Heilige Geest tijdens Pinksteren.

Jezus Christus wordt daarom steevast de Heer van de liefde en Heer van de aarde genoemd. Hij heeft door Zijn leven  de aarde bevochten op de aardegebonden en negatieve krachten. De verpersoonlijking van al deze ontspoorde krachten is de Aap, maar dat is onderwerp voor een andere blog.

Toch hebben de christelijke kerken een mooi punt: het is een grote daad in onze ogen om op aarde als menselijke persoonlijkheid je in te leven in het lijden van Christus en het verdriet van De Moeder. Want hun opdracht was glorieus maar niet makkelijk. En in de hemelse sferen wordt de rol, de moed, het lijden van de vrouw, de moeder, de grote kracht achter àlle schermen geenszins onderschat. God is blij, dat het Vrouwelijke element in deze tijd weer in veel samenlevingen haar verdiende plek terugkrijgt. Maar dat is ook onderwerp voor een ander blog.

En wat zonde en schuld en boete en lijden betreft spreekt God liever van spijtoptanten dan van zondaars, liever van fouten dan van schuld, liever van rechtzetten dan van boete en liever van hard werken, verzaken en opofferen dan van lijden.

Maar we moeten elkaar "recht in de ogen blijven kijken": wanneer de persoonlijkheid op aarde bereid is om de hele weg te gaan, terug naar God, dan moeten alle fascinaties en verslavingen en gehechtheden verdwijnen. Zij moeten tenminste secundair belangrijk worden, en God van primair belang. Niet omdat God dat wil, maar omdat dat tegemoet komt aan de waarheid. God is de Eerste, de Enige, de Oorzaak, jullie Doel, jullie Bron, jullie Toekomst, jullie Rust, jullie Geluk, een andere weg is er niet.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 7