Translate

zondag 13 januari 2013

Vertrouw de lessen, niet de leraar (gezegde van Boeddha)


Vier pijlers van kennis
 
"Vertrouw ten eerste op de geest en de bedoeling van de lessen, niet op de woorden. Vertrouw ten tweede op de lessen, niet op de persoonlijkheid van de leraar. Vertrouw ten derde op echte wijsheid, niet op oppervlakkige interpretatie. En vertrouw ten vierde op het wezen van je pure geest van wijsheid, niet op waarnemingen vol vooroordelen."

Gedachte van Boeddha (ca. 563 - ca. 483 v. Chr.), India


 

Mijn God, zou u in willen gaan op deze gedachte van Boeddha?

Mijn zoon, Ik heb in eerdere blogs dit onderwerp aangestipt.

Wij vanuit de spirituele wereld willen graag, dat jullie godsdiensten, wetten en boeken niet naar de letter van de wet, maar naar de geest, de strekking aanwenden. Graag ga Ik hier op in.

“Vertrouw ten eerste op de geest en de bedoeling van de lessen, niet op de woorden”

Wat is het makkelijk voor jullie denken, jullie handelen om gewoon alles letterlijk te nemen en daar dan een ander mee om de oren te slaan, dit is de orthodoxe, primitieve manier. Dit drijft jullie uit elkaar.
De ruimdenkende manier, die meer het hart en het respect centraal stellen is: welke liefde spreekt uit de tekst, welke bedoeling, welke geestelijke sfeer komt bovendrijven? Dit brengt jullie samen.

“Vertrouw ten tweede op de lessen, niet op de persoonlijkheid van de leraar”

Veel mensen zijn atheïst geworden, omdat ze teleurgesteld zijn in de dienaren van God op aarde, en hebben daarmee het kind met het badwater weggegooid. Maar God is beter dan Diens godsdiensten. Adoreer  de leraar niet, maar ga aan de slag met zijn lessen. Elke profeet, elke heilige, elke leraar moet verwijzen naar God of het Leven. Zijn eigen persoonlijkheid mag niet zo belangrijk zijn, hoewel een goed voorbeeld wel meer indruk maakt dan een corrupt voorbeeld. Maar houdt rekening met het menselijke, ook de voorganger heeft meestal beperkingen.

“Vertrouw ten derde op echte wijsheid, niet op oppervlakkige interpretatie”

Alle geboden, alle religieuze wetten, alle boeken kunnen oppervlakkig worden gebruikt, dan maak je alles klein en kleinzielig. Ze kunnen ook diepgaand en wijs worden bekeken, dan houd je ze groot. Er zijn voorbeelden van oppervlakkigheid te over op het gebied van rigide verboden: verboden varkensvlees, vrouwen met boerka’s, verbod op condooms, pruiken voor getrouwd joodse echtgenoten, veroordeling van zondaars, eeuwig verdoemenis, de hel, uithuwelijken van jong meisjes, besnijdenis, jullie weten zelf ook nog wel duizend voorbeelden. God is er niet blij mee.

 “Vertrouw ten vierde op het wezen van je pure geest van wijsheid, niet op waarnemingen vol vooroordelen"

Jullie innerlijk, jullie ziel, jullie geestelijk lichaam, jullie “Mijn God”, jullie hart, jullie intuïtie, jullie beschermengel staan allen tot jullie beschikking om deze geest van wijsheid te ervaren en te gebruiken. Waarom zouden jullie dan prat gaan op veroordelen, waanideeën en dogma’s, fanatieke leraren en rigide wetten, uitsluiting van medemensen en andersgelovigen en ongelovigen, en andere liefdeloze regels en dictaten?

De Boeddha en zijn gezegden zij gezegend.

Wees jullie allen gezegend

Nr. 143